Kwart Belgische bestuurders soms achter stuur met teveel alcohol in het bloed

 Kwart Belgische bestuurders soms achter stuur met teveel alcohol in het bloed

Ongeveer 25 procent van de Belgische autobestuurders kruipt wel eens achter het stuur met een glaasje teveel op. En daarmee liggen wij Belgen ver boven het Europees gemiddelde van 12 procent. Dat is gebleken uit de Europese barometer van verantwoord rijgedrag, een onderzoek uitgevoerd door de Franse stichting Vinci Autoroutes in 10 Europese landen. Enkel Griekenland doet het slechter met 29 procent.

Er werden voor dit onderzoek per deelnemend land telkens een duizendtal mensen online ondervraagd. Naast België en Griekenland deden ook Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Zweden, Polen en Nederland mee. Als de Belgische resultaten vergeleken worden met die van de andere Europese landen, dan scoort ons land doorgaans rond het gemiddelde. Het valt wel op dat 48 procent van de Belgen zichzelf "hoffelijk" noemt, tegenover een Europees gemiddelde van slechts 26 procent. Nochtans vertoont het rijgedrag van de Belgische automobilisten volgens het onderzoek enkele opmerkelijke negatieve uitschieters. Zo verklaart 37 procent van de Belgen wel eens al rijdend e-mails of sms'jes te lezen of versturen. België scoort daarmee slechter dan de andere landen, ruim boven het Europees gemiddelde (26 procent). Ook nemen Belgische bestuurders minder vaak gas terug wanneer ze wegwerkzaamheden naderen, namelijk 68 procent en dit in vergelijking met een Europees gemiddelde van 55 procent.

Maar Belgische bestuurders geven op één vlak dan weer wel het goede voorbeeld. Ongeveer 83 procent van de Belgen last tijdens een lange rit een rustpauze in. Gemiddeld neemt slechts 57 procent van de Europese bestuurders de tijd voor een deugddoende siësta.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u